Els que ens seguiu o heu vingut a alguna de les formacions i trobades que organitzem sabeu que, des de l’Institut de la Infància tenim com a missió crear espais de reflexió i debat sobre com relacionar-nos de la millor manera amb els infants. D’aquesta manera mestres, psicòlegs, educadors socials, monitors de lleure i tot aquell professional que té el privilegi de treballar amb infants venen cercant recursos per millorar la seva tasca. No obstant, com ja sabeu, no hi han receptes màgiques.
En aquest sentit, cada vegada més ens trobem amb la voluntat conscient de respectar la diversitat a l’aula i crear una relació única i individualitzada amb cada alumne com el que és, un ésser especial i únic per si mateix. Pot resultar obvi si pensem com ens relacionem en el dia a dia amb la gent que ens envolta: la nostra veïna marroquina amb cinc infants, el cunyat madrileny, la directora del centre que està patint una separació traumàtica, etc. No ens adrecem a tots de la mateixa manera ni esperem que ells ho facin amb nosaltres, entenem de manera natural que cadascú és i té una circumstància diferent. Llavors, perquè ho havíem de fer amb els infants? Per què tots havien de complir els paràmetres establerts? Evidentment el nostre instint ens portava a no estar d’acord amb un sistema que no ens quadrava, circumstància que sovint creava i crea gran frustració.
Tot això ens porta, de nou, a un dels principals eixos des del que treballem, la educació emocional. Arribat a aquest punt us diré el que sempre ens escoltareu dir, no pot existir una educació emocional si no som conscients que el primer pas ens correspon a nosaltres com a educadors. Ens caldrà tenir la suficient empatia per percebre, a cada un dels nostres infants com un tot, barreja de la seva personalitat, temperament, bagatge cultural, situació familiar, etc. Diversitat, multiculturalitat, coeducació de gènere...totes veuen de la mateixa aigua, conèixer i acceptar a cadascú com és per poder ser educadors. Ningú diu que sigui fàcil, evidentment no ho és. Però si acceptem aquesta premissa veurem com aquelles activitats d’educació emocional que programem amb tanta il·lusió no es quedaran en paper mullat perquè estarem educant des de l’educació emocional en tot moment i des del cor i el pensament.
Autor: Anja Tuckermann
Il·lustrador: Tine Schulz
Editorial: Takatuka
Pàgines: 40
A partir de 5 anys
ISBN: 9789416003679Avui volem compartir amb tots vosaltres la novetat que ens ha arribat des de Takatuka i ens ha inspirat aquesta reflexió. “Tota la gent del món! Vides de tots colors” de l’Anja Tuckermann i il·lustrat per la Tine Schulz és un llibre que ens mostra tot allò del que em reflexionat. Tots tenim els mateixos orígens com a éssers humans i fem moltes coses que ja es feien en altres èpoques, no obstant el món és molt gran i ric en llengües, tradicions, costums,... De la mà d’infants que viuen en Catalunya però que tenen arrels diverses, coneixerem la seva història i el seu dia a dia.
Un llibre del tot recomanable per romandre a la biblioteca d’aula i que ens ajudarà a obrir diàleg sobre la gran riquesa de ser diferents i a la vegada iguals. Treballar la multiculturalitat com un element més del que ens fa especials, la cultura que es transmet des de l’àmbit familiar i també aquelles circumstàncies viscudes per aquesta que els acull. El respecte a allò diferent neix de l’empatia, i per arribar a aquesta necessitem conèixer i comprendre a l’altre.
Educació Emocional amb majúscules.
Ana Belén Jarillo
Crealij Institut de la Infància
Crealij Institut de la Infància
No hay comentarios:
Publicar un comentario