Cuentos en Petits! Grans! Llibres

Cuentos en Petits! Grans! Llibres

miércoles, 12 de febrero de 2014

Formació "separacions, pèrdues i dols en la infància" Conte: Més enllà del gran riu



Títol:  Mès enllà del gran riu
Autor:   Armin Beuscher
Il•lustrador:  Cornelia Hass
Editorial: Joventut
Pàgs:  32
Soport: Àlbum il•lustrat, enquadernat en cartoné
ISBN:  82-261-3375-4
Edat recomenada:  A partir de 5 anys









La llebre sent que el seu temps s’ha acabat i es dirigeix al seu últim viatge en companyia de l’ós rentador. Ell tindrà l’oportunitat d’explicar a la resta d’amics com ha marxat, i junts, podran mantenir viu el seu record.

Armin Beuscher ens relata una entranyable història d’acompanyament en la mort i de record al dol, tractant un tema tan delicat sense disfrassar-lo ni endulcorar-lo. Les il·lustracions de Cornelia Hass (també il·lustradora de l’àlbum “El osito de peluche y los animales” de Michael Ende, editat per SM en castellà) aconsegueixen transmetre les emocions dels personatges amb sensibilitat i ens acompanyen en el relat amb hermoses escenes plenes de pau i tranquil·litat.


Aquest ha estat un dels contes més elogiats durant les formacions. Segurament el fet que els personatges siguin animals ens permet establir la distàcia necessària amb la realitat, i ajuda també a entendre la mort com a part del cicle de la vida, un fet natural en tots els éssers vius. Per aquest motiu és un conte molt adient per romandre a la biblioteca de l’aula, per fullejar i, potser, explicar quan un dels petits ens el demani. No trobarem floritures ni elements religiosos que puguin confondre als petits, el conill s’acomiada amb un “cuida’t, us estimo” i una abraçada ben forta. Més tard, quan l’elefant li pregunta si la llebre està morta, l’ós rentador contesta simplement que sí.

Els infants no viuen la mort de la mateixa manera que nosaltres, els hi costa entendre que el concepte de finitud, que alguna cosa pot desaparèixer i no tornar mai més. Aquest àlbum és molt adient per deixar a l’abast dels nostres infants un tema més de molts que ens acompanyen a la vida, i que sovint evitem per protegir-los o creure que no l’entendran.

No hay comentarios:

Publicar un comentario