Cuentos en Petits! Grans! Llibres

Cuentos en Petits! Grans! Llibres

miércoles, 10 de febrero de 2016

La cançó de les balances
Títol:  La cançó de les balances
Autor:  Alba Salvador Llopis
Il·lustrador:  Ignasi Blanch
Editorial: Takatuka
Pàgines:  36
ISBN:  978-84-16003-50-1

Edat recomanada:  A partir de 6 anys
Això diu que era, no fa gaire temps en un lloc no gaire llunyà, un rei molt i molt ric” D’aquesta manera comença la història que avui us portem, un començament que podria ser el de molts dels contes de fades o populars que ens arribat a els nostres temps gràcies a la narració oral i a la recol·lecció de diferents autors. Un rei molt ric al qual només l’importa comptar i recomptar totes les pertinences que posseeix deixant al seu poble desposseït de les necessitats més bàsiques. Un jove joglar, l’Ovidi que, gràcies a l’ajut de tot el poble, escriurà una bonica tonada per tal d’arribar al cor de l’avar Rei. Aquest serà castigat però la força de la cançó farà que el poble uneixi forces i coneixement per tal de ser la força del seu propi canvi.Pot ser que a alguns de vosaltres el cor us així bategat amb més força en llegir el títol d’aquesta història, records d’infància o joventut que ens remouen l’ànima, he de confessar que és això el que vaig sentir amb la Cançó de les balances, i es que l’Alba Salvador ha adaptat al públic infantil una de les cançons més conegudes de l’anomenada Nova cançó que va popularitzar Ovidi Montllor i que en Josep Maria Carandell va escriure i compondre per ell. Una cançó que, com un conte, ens parla de com un poble s’uneix per superar les injustícies del poder opressor.
L’Ignasi Blanch, potser gràcies a la seva experiència oferint tallers a les escoles, complementa perfectament el text amb unes il·lustracions plenes de color i expressivitat que ens fa partícips de la germanor del poble i de la seva realitat. 


                   
               

Des de l’Institut de la Infància oferim diferents formacions per professionals de la infància en el que tractem temes al voltant del món emocional dels infants i, a les quals, els contes són un mitjà excepcional. La cançó de les balances és una història que, a l’igual que molts dels contes tradicionals, ens explica una realitat social sempre actual. Un llibre que ens permetrà comentar a casa i a l’aula com es superen les injustícies si ens unim. La lluita des de la paraula que ens uneix i que aconsegueix superar la violència i opressió. Per altra banda, l’origen del text en forma de cançó ens permetrà poder fer arribar als més grans una part de la nostra pròpia història. Un llibre que podrà donar peu a parlar de les lluites socials al llarg de la història i, per què no, apropar-nos a altres cançons que es van convertir en himnes de la lluita social i que van esdevenir part de la identitat dels pobles. 

Us deixem l’enllaç de la recomanació i la lectura dramatitzada que hem a l’espai de literatura infantil a Cugat.cat, on també podreu sentir la cançó de la veu de l’Ovidi Montllor. Esperem que la gaudiu igual que ho hem fet nosaltres. 

Recomanació i lectura dramatitzada de La cançó de les balances

Compartim també aquesta proposta d'activitat per realitzar a l'aula de música de l'Universitat Ramon Llull-Blanquerna http://grups.blanquerna.url.edu/m45/canco/balances.htm


No hay comentarios:

Publicar un comentario