Cuentos en Petits! Grans! Llibres

Cuentos en Petits! Grans! Llibres

martes, 28 de julio de 2015

CREATIVITAT, IMAGINACIÓ I CREACIÓ LITERARIA. Tres propostes per aquestes vacancesEL LIBRO DE LOS GARABATOS

Autor/Il·lustrador: Los Krickelrakels
Editorial: Kókinos

ISBN:9788416126224Perquè no ens cal saber llegir ni escriure per inventar les primeres històries (això els pares dels més petitons ho sabem) us recomanem “El libro de los garabatos”. Un àlbum amb imatges en gran format en blanc i negre però amb propostes inacabades: ¿A quien saluda el astronauta?, ¿Qué se comió el pájaro?, ¿De que tiene miedo el gato?. A cada pàgina trobem un nou repte creatiu lluny d’activitats alliçonadores a l’ ús.

Per treure-li el suc:
Per posar-nos a treballar preparar llapis de colors, ceres, petits retalls de papers i cartolines de colors, palets de fusta, trossets de llana... tot aquell material que tingueu a l’abast que puguem enganxar al paper.
Si l’infant encara no escriu o està en procés, seria genial que pogués compartir la seva idea amb l’adult. Nosaltres podríem ajudar-lo a incloure alguna que altra paraula.
El perquè de tot plegat. Les millors històries i més emocionants surten de l’absurd, segurament algunes d’aquestes escenes us puguin donar peu a pensar una història ben enrevessada, us animeu? 


COM HO ACABES?

Autor: Lola Casas
Il·lustrador: Pere Cabaret
Editorial: El Cep i la Nansa
ISBN:9788492745661
Quan comencem a aprendre a llegir, dites, cançons i poemes són els nostres millors aliats. Conserven la musicalitat de les primeres cançonetes amb les quals l’infant s’ha iniciat en l’aprenentatge de la llengua. Rimes i jocs de paraules que criden l’atenció dels més petits i animen a la lectura. La Lola Casas ha estat mestra i ho sap bé, per això la poesia és una de les seves eines favorites per apropar-se als infants. Com ho acabes?, és un recull de divertides poesies animadament il·lustrades per en Pere Cabaret en les quals trobarem el repte de completar-les. “Al matí, quan surt el sol, els _____________, com barquetes, neden i suren en la llet del bol.”

Per treure-li el suc:
Jugar amb les paraules és d’allò més divertit, només cal perdre-hi la por. Fer llistes de paraules que acaben igual i després escriure-les en paperets agrupats per colors. Les barregem i les col·loquem al final del paràgraf. Com les hem de col·locar perquè sigui una poesia?  Com podríem completar les frases? Les meves favorites, les més esbojarrades!
APA! ET PENSES QUE EN HO CREUREM?

Autor: Oriol Canosa
Il·lustrador: Jordi Sunyer
Editorial: Cruïlla, Col·lecció El vaixell de Vapor
ISBN: 9788466137676A vegades demanem als infants a l’escola que ens expliquin quina és la feina dels pares (pràctica menys comuna gràcies a la crisi econòmica). I és que a vegades pot resultar una tasca complicada, ja sigui perquè no saben del cert en què consisteix o perquè no estan segurs si és quelcom per enorgullir-se. Jo mateixa trobo dificultat en posar-li nom a la feina del meu marit quan m’ho han demanat a formularis escolars o mèdics. I la meva? Els meus fills es tornen bojos quan han d’explicar que és el que fa la seva mare, jo els contesto que poden dir que la seva mare “viu del cuentu”.
Suposo que per aquest motiu m’ha fascinat la proposta de l’Oriol Canosa. “El meu pare és el que fa els forats als dònuts!”. Aquesta és una de les 20 professions que els pares i mares poden tenir en aquest eixelebrat llibre on les il·lustracions d’en Jordi Sunyer ens ajuden a imaginar com s’ho fan per portar-les a terme.

Per treure-li suc:
Ens ajudarà intentar recordar quines eren aquelles coses que no compreníem quan eren petits (en el meu cas com arriben les imatges a la televisió continua sent una d’elles). Només en cal llençar la pregunta i mossegar-nos la llengua per evitar criticar o corregir, “Com es fabriquen les llaminadures? D’on surten les pedres? Quan comenceu amb aquest joc no podreu parar i us fascinaran les respostes creatives i enginyoses que ens donen els nostres infants.
*(us podeu inspirar també en La fàbrica de xocolata de Roald Dahl, un dels meus escriptors favorits)


No hay comentarios:

Publicar un comentario