Cuentos en Petits! Grans! Llibres

Cuentos en Petits! Grans! Llibres

jueves, 4 de diciembre de 2014

Taaat!




Autor: Francesca Ferri
Il·lustrador: Francesca Ferri
Editorial: Cruïlla
Pàgines: 9
ISBN: 9788466134200
Edat recomanada: a partir d’un any amb l’adult 


Avui us porto un llibre-joc pensat pels més petits. I dic PENSAT en majúscules perquè vull reivindicar el valor d’escriure- dibuixar i editar per el públic petita infància- pares/mares. Si, amics, es tracta d’un binomi irrompible. Aquest tipus de llibres han de ser pensats per agradar als més petits però, molt important, també per agradar als adults que acompanyen a l’infant.
Encara que l’infant interactua aviat amb el conte (cartró dur, roba, plàstic,…) mitjançant sobretot el tacte amb mans i boca, serà mitjançant aquesta manipulació i la interacció amb l’adult,  quan l’anirà identificant com un objecte per si mateix. Això voldrà dir que el podrà reconèixer per la portada i que ho relacionarà amb el contingut després d’haver-ho vist un parell de vegades. Sap que per obrir-ho cal fer-ho d’una determinada manera i que consta de pàgines que, passant-les, deixaran veure nous personatges, objectes, etc. També serà en aquesta etapa quan el llenguatge es fa més visible. El petitó que fins ara ens entenia però només deia algunes paraules, començarà a voler traduir en paraules el seu petit món. Amb el seu ditet ens assenyala allò que vol i li crida l’atenció, descobrint com això produeix un ampli somriure en els que l’observem. 
Penseu que gran invent el llibre, on sap que trobarà aquelles imatges sempre que les vagi a buscar. En un conte, el petit podrà entrar i sortir de la mateixa experiència a la seva voluntat, el que el proporcionarà una gran seguretat i confiança.

Però perquè ha d’agradar a l’adult? Que l’ha de portar a escollir-lo? Molt fàcil, ens ha d’agradar. Si nosaltres hem de donar l’alè de vida que necessita perquè arribi al nostre infant, si hem de sostenir al petit/a i transmetre’l que val la pena mirar-se aquella peça de cartró enlloc de jugar amb ell a cotxes, ens ho haurem de creure.



Ha estat una bona notícia que Cruïlla edités en català aquesta col·lecció, editada en castellà per sm amb el nom de Cucú-tras. 
Taaat! Animals de la granja es un llibre que ens permetrà interactuar amb l’infant pàgina a pàgina. Descobrirem un nou animal de la granja (ànec, be, vaca, gos, porc, gallina i gat) sobre un font llis d’un color diferent per a cada personatge. Podrem crear hipòtesi amb els petits de quin animal es tracta. Potser si té orelles o banyes, si és rosa o té taques...a mi el que més m’agrada dels contes d’animals és imitar el soroll que fan! Finalment un personatge ens farà taaat! Tapant-se la cara amb un osset, qui serà?
Francesca Ferri ens il·lustra els diferents animals amb una expressió dolça i amigable, personatges que seran clarament identificables en les seves característiques físiques. Cal destacar la mida adequada tant per mirar-lo amb l’infant a la falda com per a compartir-lo en petit grup a l’aula. De moment, podreu trobar també en català Taaat! Animals de la selva i esperem que properament s’editin la resta de la col·lecció. 





Si no teniu experiència en explicar contes als més petits, no patiu. Us he de dir que són el millor públic del món i que tenen l’ànima oberta i manquen de prejudicis. Per tant, podem ser nosaltres mateixos gràcies al conte i deixar-nos anar en aquells aspectes que ens facin sentir còmodes. D’aquesta manera, veureu com l’infant mimetitza els vostres gestos, repeteix amb increïble perfecció les vostres paraules, i va fent seu el conte que amb tanta il·lusió compartiu amb ell. Aquest serà un dels millors regals que us podeu fer a vosaltres mateixos, permeteu-vos contar un conte a un infant.

A partir d’aquí, hem de saber que els tres primers anys de vida l’infant viu els majors canvis tan física com psicològicament de la seva vida. És per aquest motiu que els seus gustos i desitjos en referència als contes també aniran variant. Dels primers contes amb imatges i/o interaccions a les primeres petites històries en las que reconeixeran experiències i emocions viscudes per ells mateixos. Qui diu que els infants no llegeixen els tres primers anys de vida?